sobota, 22 marca 2014

Richard & Maurice McDonald

Richard James "Dick" McDonald i jego brat Maurice James "Mac" McDonald byli amerykańskimi pionierami fast foodów, którzy założyłi pierwszą restaurację McDonald w San Bernardino w Kalifornii w 1940 roku. Bracia McDonald rozpoczęli franczyznę swojej udaną sieci restauracji w 1953 roku, rozpoczynając w Phoenix, Arizona z Neilem Foxem. Celem braci było zrobić milion dolarów zanim będą mieli pięćdziesiąt lat. 
 Wkrótce sieć restauracji wzrosła tak, że stała się największą na świecie siecią restauracji fast food, obsługując około 68 milionów klientów w 119 krajach na dobę. I mimo, że bracia McDonald nie żyją od 1971 (Richard) i 1998 (Maurice) restauracje nadal istnieją i osiągją dużo sukcesów, w 2012 roku korporacja McDonald miała roczne przychody 27,5 miliadrów dolarów, a zyski około 5,5 miliardów dolarów.






Richard James "Dick" McDonald and his brother, Maurice James "Mac" McDonald were early American fast food pioneers, who established the first McDonald's restaurant  in San Bernardino, California in 1940. The McDonald brothers began franchising their successful restaurant chain in 1953, beginning in Phoenix, Arizona with Neil Fox. The brothers' goal was to make one million dollars before they were fifty.


Soon the chain of restaurants grown so that it become the world's largest chain of hamburger fast food restaurants, serving around 68 million customers daily in 119 countries. And even though brothers McDonald are dead from 1971 (Richard) and 1998 (Maurice)  restorations still exist and achieve a lot of succeses, in 2012, McDonald's Corporation had annual revenues of $27.5 billion, and profits of $5.5 billion.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz